Två dagars slussning

När vi är ensamma får vi ligga längst bak på valfri sida. Vi ligger då på styrbord sida, oavsätt vind. Det är främst strömmar som påverkar. Slussväggen skyddar ofta mot vind innan slussning upp. I andra situationer väljer vi frånvind så vi minskar tryck mot brygga och lätt kommer ut. I slussen är fören antingen förtöjd eller någon håller den i land. För att kunna styra kontrollerat fram behövs lite fart. Utmaningen är att gå parallellt nära slussväggen utan att ström eller vind ställer båten. Tampen i fören måste ha tillräcklig slack så att fören inte råkar dras in. Slussväggen är en ojämn och geggig bergvägg.

Man behöver många fendrar och man ska inte ha fenderstrumpa på - har precis kört en tvättmaskin för att sanera våra. När man börjar slussa uppåt behövs fendrar högt placerade längs hela sidan. När man väl är uppe behövs de långt ner mot en i bland 10 cm låg stenkant. Vissa erfarna/pålästa/planerade skeppare har ordnat med 2 meters långa plankor utan på fendrarna. En högt och en lågt - kanon.

Bergs vackra slusstrappa
Det är väldigt god stämning. Cyklister kämpandes i regn och fotgängare längs kanalen hälsar alla glatt. Det är inte mycket trafik på kanalen men alla, även motorbåtar, hälsar glatt. Naturen är vacker och slusstugorna pittoreska.

Efter att ha seglat över Roxen (trodde jag aldrig skulle ske efter 9 år i Linköping på slätta) tog vi oss upp för de första slussarna i Bergs trappa.

Slussningen i Berg gick ganska bra, men det tog ett tag. Sju slussar. Ganska mycket folk och nu hamna vi längst fram till vänster. Två motorbåtar (en motorseglare) bakom oss och en segelbåt bredvid oss. Vi fick ligga på babord sida.

I andra slussen fick vi lite tvärställ in. Förtampen satt fast så jag tänkte att backa in aktern kan inte vara något problem med den som spring. Ström, vind, smal kanal, och propellers styrbordsdrag drog oss istället tvärs - så en liten kärlekskyss i styrbords akterhörn blev det tyvärr. Felen; Körde lite för fort in, låg inte tillräckligt nära, tänkte inte på att propellerdraget drog oss ifrån kaj.
Deras duktiga slussvakter, fler tjejer än killar, ålder 20-25, gör ett kanonjobb. Kunniga, trevliga och kommunikativa. Lyssnar man på deras instruktioner går allt lättare.

Sedan blev det natt i bassängen. Tanken var restaurang, men efter en snabbinspektion startade jag grillen. Det var gott och kunskapsrikt. Grannbåten, hemmahörande på Klädesholmen (bara tanken på öns fina lagun, bad och god mat gör en glad och trevlig), var oxå påväg väster ut. När de tidigare på sommaren gått öster ut blev de fast här tre timmar på morgonen.
Slussvakten hade sagt att hon skulle släppa upp oss kl 08 om vi låg där och väntade, men nu satte vi larmet 7.

Vila efter tidig start
Nästa mål Berg. På vägen dit fick vi sällskap med Elin Christina. Vi började slussa längst fram och hon (Jämnårig Najad 355) efter oss, men efter två slussar erbjöd de oss att byta plats. De behövde inte flytta några fendrar utan deras två brädor var effektiva. Längst fram fick de ett par gånger lite körigt trots plankorna. Efter Berg fick vi ligga längst fram båda två, med två motorbåtar efter oss.

Vi fick se flera hägrar, svanar som självklart inte flyttade på sig, luddiga andungar och flugor som parar sig. Särskilt speciellt var att passera två akvedukter.

I Birenshult (längtar efter öl ...) fick vi finbesök av Örebroare. Familjen hade tidigare nobbat en tur in till Linköping för att titta på cykelställ, gatsten och fjärrvärme som jag lämnat efter mig som monument från Linköpingstiden. Nu fick man istället lite Örebronostalgi och uppdateringar till gott kaffe och färska Bergsbullar.

Sista biten han vi med en alla i båtensluss och en järvägsbro.



Efter två långa dagar blev det tilläggare i vår båt, sen fick vi god mat och trevligt umgänge med 2Bs vännina på hamnrestaurangen. Ärliga möten om stort och litet är spännande, trevligt och utvecklande.
Somnade till bilder av de som hade det trängre


